Svenska resenärer har besökt Abisko nationalpark i över 100 år men då främst för att fjällvandra eller åka skidor. Innan norrskensturismen drog igång för ca. 10 år sedan var hotellen i Abisko stängda under större delen av norrskenssäsongen. September till februari var en lugn och tyst säsong i Lappland. Man kunde gå ut på promenad utan att se en enda människa och hotellkorridorerna kändes lite kusliga som i filmen ”The Shining”. Nu har tiderna förändrats! Norrskenen lockar tusentals turister från hela världen till Abisko och Lappland, speciellt mellan oktober och mars. Svenska gäster har också sakteligen börjat komma på besök och fått se på ordentliga norrsken som dansar över hela himlen.

Många svenskar tror att dom redan upplevt norrsken, ”det har man ju sett hemma när man var liten”… eller? Det norrsken jag kanske såg jag var liten, som mest såg ut som ett litet moln går överhuvudtaget inte att jämföra med de norrsken du kan se här i Abisko! Färgerna skiftar i grönt, lila och violett. Storleken kan gå från en liten ”regnbåge” till en explosion över hela himlen på bara någon minut. Hastigheten, när norrskenet dansar som en gardin på himen – där har du något att se fram emot! Inget norrsken är sig likt ett annat. Där ligger spänningen för mig. Vissa säger att det är beroendeframkallande att titta på norrsken. Har man sett ett vill man gärna se ett till. Ett lite snabbare eller lite mera färger. Det kan jag hålla med om. Det är verkligen en häftig upplevelse. När du fått se en ”corona” explodera rakt upp i himlen, först då har du sett ett riktigt norrsken! (se vad en corona är på filmen nedan).

Fler och fler svenskar börjar tycka att det här låter som en häftig naturupplevelse, att åka på norrskenssemester till norra Lappland och uppleva riktig vinter igen, något som knappt inte finns i mellersta och södra Sverige längre. Det vill man ju inte missa! Alla dom där bilderna du sett i sociala medier, ja dom är faktiskt riktiga, och tänk att du behöver inte åka till Grönland eller Alaska, du kan uppleva en fantastisk norrskenssemester här hemma i Sverige!

  • Riktig vinter, snötäckta fjäll, bitande kyla, oändligt mörker, det vackra ljuset som skapas vid skymningen som varar i fyra timmar varje dag, en stjärnhimmel så klar så att du kan se tusentals stjärnor och vintergatan, månljuset, och sist men inte minst det magiska norrskenet, det är Abisko och Lappland för mig!

För den perfekta norrskenssemestern erbjuder vi massor av spännande äventyr du kan boka. Vi har norrskenspaket som inkluderar både boende och mat, weekendresor om du inte kan ta ledigt från jobbet så många dagar, jul & nyårspaket för dig som vill fira jul på annan ort och mycket mer. Det finns dessutom mycket mer du kan göra och uppleva i Abisko än norrsken, du kan till exempel åka hundspann, något jag aldrig gjort förrän jag flyttade hit. Du kan köra skoter på snötäckta fjäll med vidunderlig utsikt över Abiskoalperna och Torneträsk. Du kan åka skidor, följa med på en pimpeltur, gå på en vandring i Nationalparken, eller varför inte boka en fotokurs för att fotografera det vakra landskapet du omringas av varje dag? Möjligheterna är stora, och chansen att du får åka hem med minnen som varar livet ut efter din norrskensresa är nästan helt garanterad! Även om du skulle ha otur och inte få se några norrsken så kommer du garanterat att ha fina minnen från din norrskenssemester och vilja komma tillbaka igen ett annat år för ett nytt försök.

nightly aurora photo tour autumn

Som tur var så är chanserna faktiskt väldigt stora att få se norrsken när du är här i Abisko. Enligt statistik så har du 80% chans att se norrsken om du bokar ett norrskenspaket på minst 3 nätter. Stannar du 4 nätter ökar det till nästan 100%. Under de senaste 10 åren då vi erbjudit 4-nätters norrskenspaket så har vi bara skickat hem ett fåtal gäster utan att ha fått se något norrsken, då på grund av att dom haft otur med vädret och besökt oss under en långdragen snöstorm. På en klar kväll har du ca 80% chans att se något. Det är såklart olika styrka på norrskenet olika kvällar, det beror helt på solens aktivitet och hastigheten solvindarna slungas mot jorden. Sånt går att förutse, men endast ca. 3 dagar i förväg. Fördelen med att bo i Sverige är ju att man kan komma på kort varsel (så länge vi inte är fullbokade såklart). Då kan man hålla lite koll på både väderprognos och norrskensprognos och boka sin norrskensresa när man ser att förhållandena är bra. Kontakta gärna oss om ni vill ha hjälp med detta så kan vi berätta mer!

Nu vet ni förhoppningsvis lite mer om vad ni kan uppleva om ni besöker oss i Abisko i vinter. Kolla in våra paketresor och aktiviteter för mer information och tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor. Vi ses i Abisko!

Share Post

SIGN UP TO OUR NEWSLETTER

    CONTACT US IN CASE OF ANY QUESTIONS